BEN ALDIRMA

Vücutta benlerin neden meydana geldiğine dair kesin bir bilimsel yanıt yoktur. Ancak, vücuttaki yassı ve bazen kabarık olan benlerin varlığı herkesin malumudur. İnsanların hemen hepsinde ben olabilir. Ben oluşumu, insan yaşamının ilk 20 yıllık dönemine rast gelmektedir. Doğum lekelerinin ya da damar genişlemelerinin ortaya çıkardığı benler ayrıca incelenmektedir.

Kimi durumlarda benlerin insanlara rahatsızlık verebilecek düzeylere çıkması söz konusu olabilir. Bilhassa da yüz ve dekolte bölgesi ile saçlı deride ortaya çıkan benlerin insanlara rahatsızlık veren, olumsuz görüntülere yol açan benler olabilmesi mümkündür. Benler rahatsızlık verici bir düzeye ulaştığı zaman, ben alma uygulamaları ile kolayca alınabilmektedir. Psikolojik rahatlama ve estetik güzelleşme açısından ben alma işlemleri oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Toplumsal olarak dikkat çeken benlere sahip olan kimseler, benlerini aldırarak toplumsal hayatlarına rahat bir biçimde devam etme şansına sahip olabilirler.

 

Ben Aldırma İşlemi

Ben aldırma işlemleri, lokal anestezi ile yapılmaktadır. Hastaların bu sayede ameliyat esnasında herhangi bir ağrı sızı hissetmeleri söz konusu olmamaktadır. Anestezi uygulanırken küçük iğneler kullanılır ve hedef bölge, ben çevresi ve benin alt bölgesidir. Anestezi çok kısa bir sürede etkisini göstermektedir.

Anestezi işleminden sonra cerrahi operasyona başlanır ve ben ile deri altında kalan yağ dokusu tam olarak alınır. İşlemlerin amacı, bene ait hiçbir kalıntının bırakılmamasıdır. Ben kitlesi alındıktan sonra patolojik incelemeye girmesi ve kanserli olup olmadığının anlaşılması mümkündür. Operasyondan sonra oluşan yara bölgesine krem sürülmektedir. Operasyon yarım saat sürmekte ve uzman ellerde yapılan bir ben alma işleminden sonra çok az bir iz kalmaktadır. Kalan iz, genelde benin kapladığı alandan birkaç milimetre daha büyüktür. Ancak bu iz, belirli bir süre sonra fark edilemeyecek bir görünüm alacaktır.

 

Ben Aldırma Uygulamasından Sonra

İşlemlerden sonra yaraya krem sürülmekte ve böylece işlem sonlandırılmaktadır. Uygulamanın sonradan gözetim altında tutulması gerekmez. Hastalar, hemen toplumsal yaşamlarına ya da iş hayatlarına dönebilirler.

Lokal anestezinin etkisi birkaç saat sonra ortadan kalktığı için hafif sızlamaların ortaya çıkması normaldir. Bu sızılar ilk günlerde görülürler ve ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilirler. Ancak, belirli aralıklarla pansuman yaptırmak faydalı olabilir. Yaraya ilk iki günlük evrede su değmemeli, bundan sonraki süreçte ise  su, yara üzerine hafifçe değdirilmelidir. İzin en minimum düzeye indirilmesi isteniyorsa, masaj yapılması faydalıdır. Güneş ışınlarından uzak durulması da önemli bir hamledir.

Ben aldırma işlemi, en fazla yüz bölgesindeki benlerin ortadan kaldırılması amacıyla uygulanmaktadır. Dudağın üstündeki, yanaklardaki ya da alın gibi açık bir yüz bölgesindeki ben ya da benler fazlasıyla dikkat çekmekte ve rahatsızlık yaratabilmektelerdir. Bu rahatsızlıktan kurtulmak ve estetik bir görünüme kavuşmak isteyen insanlar, ben aldırma ameliyatını tercih etmektedirler.

 

benaldirma
BEN ALDIRMA
Image Title
Gynaecology Department
Image Title
Dental Department
Image Title
Traumotology Department
Image Title
Births Department
Image Title
Cardiology Department

Detaylı Bilgi & Randevu

0532 235 74 90

Her gün 09:00 – 21:00 saatleri arasında asistanıma ulaşabililirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Oluşan iz ne zaman tam olarak geçer?

Ben alma işleminden sonra oluşacak olan iz, ortalama olarak 3-6 ay arası bir zaman diliminde ortadan kalkar. Ancak, fark edilemez bir hal alması için 1 sene kadar beklenmesi gerekebilir.

  • Lazerle ben alma uygulamasından sonra kızarıklık ortaya çıkar mı?

Lazerli işlemlerde ciltte kızarıklık oluşması gibi bir durum söz konusu olmaz. Ancak birkaç gün sonra kabuklanmalar görülecektir. Kabuklar düştükten sonra bir miktar kızarıklık ortaya çıkar;  ancak bunlar da zaman içerisinde yok olup giderler.

  • Ben alma işlemlerinde dikiş kullanılmakta mıdır?

Lazerle ben alma işlemlerinde dikiş atılmasına gerek yoktur. İyileşme süreci kendiliğinden oluşur.

  • Ben alma uygulaması yaptırılmış bir bölgenin dövme ve lazer epilasyon uygulaması için uygun olduğu söylenebilir mi?

Lazerle alınan benlerden sonra, uygulama bölgesinin tamamen iyileşmesi için geçmesi gereken sürenin 1 sene olduğunu söylemek gerekir. İlk bir senenin akabinde uygulama bölgesine dövme yaptırmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Lazer epilasyon uygulamaları için beklenmesi gereken süre ise bu kadar uzun değildir; sadece 1-2 aydır.

  • Et beni ile normal ben arasındaki farklılık nedir?

Et benlerinin temel özelliği, cildin yüzeyinde kabarık olmalarıdır. Bu benler, bazen kahverengiye dönerler veya normal cilt yapısı özelliği gösterebilirler. Normal ya da yüzeyel benlerse, çoğu zaman melanin kütlesi olarak ortaya çıkan ve kabarıklık oluşturmayan benlerdir. Bir başka deyişle, cilt seviyesinden herhangi bir çıkıntı yapmazlar.

  • Kırmızı renkteki benler zararlı mıdır? Aldırılmaları mümkün müdür?

Hangi renkten olursa olsun, bir benin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğuna, kesin olarak bir dermatolog karar vermelidir. Eğer şüphe katsayısı yüksekse, benin alınması gereklidir. Ben alındıktan sonra biopsisi yapılmalı ve huyu tanımlanmalıdır. Bu tanımlamadan sonra bölgenin bir dermatolog tarafından incelenmesi de gerekir.

DERMATOLOJİ UZMANI
Uzm.Dr. Tayfun KOÇOĞLU

Uygulama Bölgeleri

Benler Neden Aldırılmalıdır?

Ben alma operasyonlarının en önemli hedefi, benler alınırken vücutta izin kalmamasına ve ciltte hasar oluşmamasına dikkat etmek olmalıdır. Kalburüstü ve merdiven altı yerlerde yaptırılan uygulamalar, sağlığınız açısından oldukça tehditkâr sonuçlar verebilir. Böylesi yerlerde yaptırılan uygulamalardan sonra enfeksiyon kapma riskiniz çok yüksektir.

Ben oluşumunun birden fazla nedeni olduğu söylenebilir. Genel yoruma göre genetik yatkınlıklar, ben oluşumunda fazlasıyla etkili olmaktadır. Aynı şekilde güneş ışınlarına gereğinden fazla maruz kalınması da ben oluşumunu tetikleyebilir. Oluşmuş benlerin oynanarak tahriş edilmesi sonucunda, var olan benin büyümesi de söz konusu olabilir.

Bazen insanların rahatsızlık verici olduklarını düşündüğü benlerini ortadan kaldırmak için kimi yollara başvurduğu görülmektedir. Jiletle ben alma en sık görülen durumlardan birisidir. Ayrıca benin kurcalanması da bu ortadan kaldırma yollarından birisidir. Ancak, bunlar zararlı ve kalıcı olmayan yollardır ve benlerin alınması için uzman bir plastik cerraha başvurulması gerekmektedir.

 

Ben Alma Tehlikeli mi?

İnsanlar arasında yayın olan inançlardan birisi, benlerin aldırılmasının kanser hastalığına yol açtığıdır. Ancak, alınan her benin kansere yol açması gibi bir durum söz konusu değildir ve aynı zamanda her türlü ben alımı illa ki tehlikeli olmayabilir. Ben aldırma işlemi yaptırdıktan sonra kişi kanser hastalığına yakalanmışsa, bu durumu ben aldırma işlemine bağlamaya gerek yoktur. Benin kansere neden olup olmadığını anlamak için benin değişimleri incelenmelidir.

Benin büyümesi ya da beni çevreleyen derinin renginden meydana gelen değişiklikler, doktorların kanserden şüphelenmesine neden olabilir. Bu yüzden, benin neden olduğu hastalıklardan emin olmak için uzman bir doktora görünmek gerekir. Bu görüşmeden sonra herhangi bir müdahalede bulunulmamalı ve tüm işlemler plastik cerrah tarafından hayata geçirilmelidir.