BOTOKS

Botoks, yaş aldıkça daha da belirginlik kazanan kırışıklıkların ve mimiklere bağlı olarak oluşan çizgilerin hafifletilmesi, daha belirsiz bir görünüme kavuşturulması ve mümkünse bütünüyle yok edilmesi amacıyla uygulanan bir tedavidir. Bu kırışıklıklar ve mimik çizgileri sadece kadınlar için değil, erkekler için de ciddi bir problemdir. Yaşlandıkça, yüzümüzde kırışıklıklar ve ince çizgiler gelişmeye başlar. Yaşlanma etkisi, kimi insanlarda daha belirgin ve baskındır ki aynı yaştan diğer insanlarla mukayese edildiklerinde onlara daha yaşlı bir görünüm verir. Özellikle yüzün üst kısmındaki kırışıklıkları artıran faktörler, kaş kaldırma ve kaş çatma gibi fazlaca tekrarlayan ifadeleri içerir. Uzun süreli güneş ışığına maruz kalma gibi diğer faktörler ise aşırı şaşılığa neden olur ve göz çevresindeki kaz ayakları adı verilen çizgilerin vaktinden önce gelişmesine yol açar. Tıptaki ilerlemeler ve cerrahi olmayan yeni estetik yöntemlerin keşfi sayesinde, botoks tedavisi kullanarak yaşlanma belirtilerini hafifletip azaltmak oldukça kolay hale gelmiştir.

 Botoks uygulamasının temel mantığı, deri altında yer alan kasların sinir uçlarının işleyişini belirli bir süre için askıya almaktır. İnsülin iğnesini anımsatan küçük enjektörler aracılığıyla uygulanan botoks, dosdoğru dermis tabakasına enjekte edilir ve lokal anestezi kullanıldığından hiçbir ağrınız olmaz. İşleminiz en fazla yirmi dakika sürer. Botoks, botulinum toksinin işlenmiş bir biçimidir. Etkisini hemen gösterir ve kaslarda ve sinir uçlarında bir nevi kısmi felç etkisi yaratır. En az 4 ila 6 ay arası bir dönemde etkinliğini korur ve bu süreç tamamlandığında kaslar ve sinir uçları yeniden aktifleşmeye başlar.

Botoksu 1980’li yılların başlarında tedavi amaçlı olarak kullanmaya başlayan ilk doktorlar, Amerikalı ve Kanadalı göz doktorlarıdır. O günden günümüze kadar botulinum toksini hakkında sayısız inceleme gerçekleştirilmiştir. Botulinum toksini bugün artık çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir; ancak kozmetik hedefler doğrultusundaki ilk kullanımı 1992’de gerçekleştirilen kaş ortasındaki çizgilerin tedavisi olmuştur. FDA, 2002 senesinde botulinum toksin A için kozmetik uygulamalar onayını aldığını duyurmuştur. Yine FDA, bu kez 2010 senesinde, migren tedavisinde botoksu onaylamıştır.

Botoks Hangi Bölgelere Uygulanabilir? 

Botoks tedavisi, aşağı düşmüş yahut sarkmış küçük alanlara yeniden biçim kazandırmak ya da gerginleştirmek için uygulanır. Dudak çevresine, kaşlar arasına, gözaltlarına, ellere, burun ucuna ve burun kenarlarına uygulanabilir. Bunlara ek olarak alın bölgesindeki (frontalis) kaslara, göz kenarlarında oluşmuş kaz ayaklarına, dekolte bölgesine, mimik çizgilerine, çene ve boyun bölgesine de uygulanabilir. Uygulamayı yaptırmak isteyen kadınların hamile olmamaları ve emzirme dönemini geride bırakmış olmaları gerekir. Alerji ve enfeksiyon kapma sorunu yaşayan kimseler ile kanser hastalığından muzdarip bireylere botoks uygulaması yapılamaz.

Kırışıklıkları yok etmek amacıyla uygulanan botoks enjeksiyonlarının yalnızca kadınlar arasında popüler olduğu, başlıca yanlış fikirlerden biridir. Kadınlar, botoks hakkında kesinlikle daha açık biçimde konuşurlar; ancak erkekler de botoks uygulamasına benzer türden bir ilgi gösterirler. Erkeklerin yüzlerindeki kaslar ve cilt, kadınlara kıyasla daha kalın olduğundan, arzu edilen sonuçlara ulaşmak için nispeten biraz daha fazla botoksa ihtiyaç duyacaklardır. Erkeklerde botoks tedavisinin tatbik edildiği en yaygın alanlar kaş bölgesi ile alın bölgesidir.

Uygulama Sonrası 

Botoks yaptırmanızın gerisinde hangi niyet söz konusu olursa olsun, her halükarda güneş koruyucu krem kullanmak zorundasınız. İşlem görmüş bölgenin ilk yirmi dört saat içinde darbelerden korunması önemlidir. Bu alanı sert bir biçimde ovuşturmamalı ve aşırı sıcak suya maruz bırakmaktan imtina etmelisiniz.

Botoksun Etkisi

Hepimizin malumu olduğu üzere, insanlık yaşlanmanın tamamen ortadan kalkmasına imkân tanıyan bir ilaç yahut tıbbi bir aygıttan henüz mahrumdur. Elimizdeki en iyi olanak olan botoks sayesinde yaşlanma belirtilerinin belirli bir zaman zarfı boyunca (azami 6 ay) geciktirilmesi mümkündür. Bu süre tamamlandıktan sonra, işlemin tekrar edilmesi gerekir. Botoks maddesinin etkisini kaybetmesi sebebiyle eski haline dönmeye başlayan bölge, işlemler yüzünden biçimini asla yitirmez, yani asla deforme olmaz. Botoks uygulaması her daim yeniden başlatılabilir.

Botoks ile elde edilen yeni görünüm, hastalar için çok büyük oranda memnuniyet vericidir. Tedavinin tekrar etmesiyle birlikte, yani her bir botoks uygulamasından sonra, botoks maddesinin kalıcılık süresinin arttığı iyi bilinen bir gerçektir. Botoks kaslara etki ettiği ve o bölgeye birden fazla kere uygulandığından daha bir alışkanlık kazandığı için formunu ilk uygulamalara kıyasla çok daha uzun bir süre muhafaza edebilmektedir.

Close-up female face with a big wrinkles on her forehead - isolated on white
BOTOKS
Image Title
Gynaecology Department
Image Title
Dental Department
Image Title
Traumotology Department
Image Title
Births Department
Image Title
Cardiology Department

Detaylı Bilgi & Randevu

0532 235 74 90

Her gün 09:00 – 21:00 saatleri arasında asistanıma ulaşabililirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Kaç seans botoks yaptırmam gerekir? Seans aralıkları ne kadar olmalı ve ben botoks için uygun bir aday mıyım?

    Botoks enjeksiyonları çok çeşitli hastalara uygulanabilir; ama kime uygulanırsa uygulansın, öncelikle cilt gençleştirme ve ince çizgiler ile kırışıklıkların azaltılması amacıyla kullanılır. Hasarlı sinirleri ve kas şikâyetleri gibi güvenliklerini etkileyebilecek tıbbi durumları olan kimseler, oluşabilecek herhangi bir komplikasyondan kaçınılması için bu bilgileri doktoruyla paylaşmalıdır. Hamilelik döneminde olan yahut bebe emziren kadınlara botoks tedavisi önerilmez. Enjeksiyonun bebeğe veya anneye zararlı olduğunu gösteren herhangi bir klinik çalışma olmasa da tıp uzmanları bu koşullar altında tedavi yapılmamasına karşı tavsiyede bulunurlar.

  • Tedaviyi Kim Uygulayacak?

    Tedaviyi, kalifiye ekibiyle birlikte alanında uzman olan doktorlarımız bizzat uygulayacaktır. Kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltarak, doğal ve hoş bir görünüm kazanmanızı sağlayacaklardır.

  • Tedavinin Herhangi Bir Yan Etkisi Var mıdır?

    Kırışıklıklarla başa çıkmak için uygulanan enjeksiyonların gerçek bir yan etkisi yoktur; ancak iğne nedeniyle tedaviden hemen sonra hafif bir morarma ve şişlik ile karşılaşabilme ihtimaliniz vardır. Bu durum makyaj sayesinde kolayca maskelenebilir. Tedavinin olası bir uzun dönemli yan etkisi söz konusu değildir; yani hastalar normal hergünkü aktivitelerine hemen devam edebilirler. En iyi sonuçları almak için tedavi uygulanan bölgeye masaj yapmaktan imtina etmelisiniz ve tedaviden sonraki ilk 2-4 saat arası dönemde bu bölgeyi kullanmaktan kaçınmalısınız. Bunlar, tedavinin bireyler için en iyi sonucu vermesini sağlayacaktır.

  • Sonuçları Ne Zaman Göreceğim?

    Sonuçlar, 5 ila 7 gün içerisinde görünür olacaktır.

  • Tedaviden Ne Kadar Sonra Alkol alabilirim?

    Tedaviden sonra hastalarımızın bize “Bu gece alkol alabilir miyim?” diye sormasına alışkınız. Hastalardan tipik olarak yapmalarını istediğimiz şey, yüzün aşırı kan akışına maruz kalacağı aktivitelerden kaçınmalarıdır. Bu yüzden onlara uzun süreli olarak eğilmemelerini tavsiye ederiz. Çok ağır egzersiz yapmamalı, alkol almamalı ve buhar banyosu ya da saunaya girmemelisiniz. Pek dikkat çekmeyen bir yere enjekte ettiğimiz botoksun çevreye yayılmasını istemiyoruz.

  • Tedaviden Sonra, Tedavi Bölgesine Dokunmak İçin Ne Kadar Beklemeliyim?

    Yüze yapılan enjeksiyonları içeren şu ya da bu tedaviyi takiben tercihen ertesi güne kadar bölgeye temas etmeden beklenilmesi gerekirken, sadece yüzdeki bir bölgeye yapılan botoks enjeksiyonunda en az 6 saat kadar beklemenizi öneriyoruz. Bu bölgeyi temiz tutmak önemlidir; tedaviden sonraki ilk 24 saat içerisinde makyaj yapmamanızı öneriyoruz.

  • Tedaviye Başlamak İçin En İyi Yaş Nedir?

    Pek çok hastamız bize botoks yaptırmak için çok mu genç ya da çok mu yaşlı olup olmadıklarına dair sorular sormaktadır. Doğru yaş diye bir şey yoktur aslında, insanların farklı yaşlarda farklı yüz ifadeleri sergileyebileceğini hatırlamamız gerekir. Kimi zaman 40’lı ve 50’li yaşlarında olmalarına rağmen çok az çizgisi olan kadınlar görürüz. Kimi zamansa, bunun tam tersine, 20’li yaşlarının başında olmasına karşın çok derin çizgileri olan hastalarla da karşılaşırız. Her zaman hastalara ve onların kaygılarına bakmak gerekir, yaşlarına değil.

  • Kimler Botoks Tedavisinden Uzak Durmalıdır?

    İnsanlar sık sık botoks enjeksiyonu için uygun aday olup olmadıklarını sorarlar. Hamilelik döneminde olan ya da bebeğini emziren bir kadına asla botoks uygulanamaz. Kanser tedavisi gören hastalara da benzer biçimde uygulama yapılamaz.

  • Başka Bir Botoks Türü Var Mı?

    Pek çok insan, botoks markasını tedavi için genel bir koşul olarak yanlış yorumluyor; ama esasen durum böyle değil. Hatta tam da bu aynı gerekçeden yola çıkan çoğu botoks uygulamacısı, markalı ürünler kullandıklarını ileri sürebiliyor. Botoks, A tipi botulinum toksinini ifade eden bir markadır ve FDA tarafından ‘değiştirilemez’ olarak listelenmiştir. Yani başka herhangi bir ürün kendisine Botoks adını veremez ve aynı etkinliği talep edemez.

  • Botoks Güvenli mi?

    Botoks enjeksiyonları FDA tarafından onaylanmıştır ve Avrupa sağlık ve güvenlik standartlarına uygun olduğunu gösteren CE işaretine sahiptir. Botoks, başlangıçta, Glabella ve kaş çizgileri üzerinde kullanılmak için, daha sonra ise göz kapaklarının birleştiği yerde meydana gelen çizgileri ve kaz ayaklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Herhangi bir ilacın riskleri söz konusu olabilir; ancak botoksun güvenlik sicili çok temizdir. Günümüzde dünya üzerinde botoks ile tedavi edilen on milyonlarca insan söz konusudur. Botoks enjekte edildiği bölgede aktif olarak kalmaya meyillidir ve sadece kaslar ile ter bezlerine etkide bulunur. Kırışıklık karşıtı enjeksiyonları yalnızca deneyimli doktorlarımız uygulamaktadır. Kendi doktorunuzla yalnızca kişisel düzeyde kurduğunuz ilişkide kendinizi rahat hissetmeniz yetmez. Aynı zamanda doktorunuzun yeteneklerine, başarılarına ve bilgi birikimine de güven duyduğunuzdan emin olmanız gerekir. Hastalara her zaman kendi araştırmalarını yapmalarını ve akla yatkın kararlar almalarını tavsiye ediyoruz.

DERMATOLOJİ UZMANI
Uzm.Dr. Tayfun KOÇOĞLU

Botoks Uygulama Alanları

Kırışıklıklar ve ince çizgiler iki biçimde tanımlanabilir: canlı ya da sabit. Canlı çizgiler, duygular ifade edilirken belirginleşen çizgilerdir. Sabit çizgiler ise yüz gevşediğinde bile belirgin olmayı sürdüren çizgilerdir. Canlı ve sabit çizgilerin etkilediği temel alanlar şunlardır:

Glabella – Kaş Çizgileri

Glabella kaşlarınız arasında kalan alandır. Zamanla bu alanda oldukça belirgin bir hal alan derin bir çizgi oluştuğu görülür. Botoks sayesinde yalnızca bu bölgedeki kasların aşırı çalışması önlenmiş olmaz; ama aynı zamanda bu statik çizginin görünümü hafifletilebilir.

Alın – Yatay Çizgi

Benzer şekilde alın da hem canlı hem de sabit çizgilerin oluşması için güçlü eğilimler barındıran bir alandır. Botulinum toksini kullanımı, bu bölgedeki canlı çizgileri silikleştirerek alanı rahatlatır.

Kaz Ayakları – Göz Kenarları

Hastaların büyük bir kısmı bu endişeyi taşır. Birçoğu göz ve dudak bölgesinin yaşlanmanın en belirgin biçimde kendisini hissettirdiği bölgeler olduğunu düşünür. Bu alanda her türlü ürün kullanılamaz ve tedaviyi uygulayan enjektörün, göz çevresine enjekte edilirken yeteri donanıma sahip olduğundan her zaman emin olunmalıdır.

Tavşan Hatları – Burun Üstü

Burun üstü çizgileri çoğunlukla gülündüğünde belirginlik kazanır. Bu çizgiler, burun köprüsünde, gözyaşı kanalına yakın bir yerde oluşur. Tedavi için o kadar da bariz bir alan değildir.

Kaş – Kaş Alanının Kaldırılması

Cerrahi müdahale genellikle hastalar için son başvuru noktasıdır. Ne olursa olsun kusursuz sonuçlar almak isterler; ama bıçak altına yatmak istemezler. Bu tamamen anlaşılabilir bir durumdur. Botulinum toksini, çözeltiyi kilit noktalara taşır ve kaşları çatmak için kullandığımız kasları gevşetir. Bu sayede kaş kaldırma tedavisinde cerrahi olmayan bir alternatif yöntem olarak kullanılabilir.

Çene Hattı – Ameliyatsız Yeniden Şekillendirme

Çene hareketlerini kontrol eden kasınız özel olarak sağlamsa, çene çizginiz bir tam kare yapabilir. Daha ince, kalp şeklinde bir çene istiyorsanız, botulinum toksini olası bir tedavi seçeneği olarak görülebilir. Bilhassa kadınlar için elverişli bir tekniktir bu.

Diğer Uygulama Alanları

Botoks ile Göz Kapağı Kasılması Tedavisi

Botoks, ilk ortaya çıktığı zamanlarda, hem şaşılığın hem de istemsiz göz kapağı kasılmalarının tedavisinde etkin bir biçimde işe koşulmuştur. Bugün bile bu sorunların tedavisinde en yaygın biçimde başvurulan yöntemdir. ​

Botoks ile Terleme Tedavisi

Botoks yalnızca kırışıklıkların tedavisinde değil; avuç içlerinde, dizlerin ve kolların katlandığı bölgelerde, koltuk altlarında, alında ve ayaklarda görülen aşırı terleme probleminin ortadan kaldırılması amacıyla da kullanılmaktadır.

Botoks ile Kas Spazmı Tedavisi

Botoks kas spazmının giderilmesinde de kullanılmaktadır.

Botoks ile Migren Tedavisi

Migren tedavisinde de botoks kullanılmaktadır.

Google Yorum

Dr. Tayfun beye kuzenim botoks yaptırmıştı çok memnun kaldı, daha önce başka bir yerde yaptırmıştı ve 2 ay sonra etkisi geçmişti. Araştırmaları sonucunda Tayfun beyin botoks konusunda Ankara'da ünlü bir dermatolog olduğunu öğrenince şubat ayında birde orada yaptırmayı denedi ve yaklaşık 6 ay etkisini kaybetmedi çok memnun kaldı. Geçen cumartesi yeniden botoks yaptırmaya gittiğinde bende dudak dolgusu için görüşmeye gitmiştim. Tayfun bey o kadar dürüst bir iş ahlakına sahip ki senin dudak dolgusuna ihtiyacın yok çok güzelsin, dudaklarında çok güzel diyebildi! =) Yinede içimde kalsın istemedim ve sadece üst dudağım için küçücük bir dolgu yaptırdım fiyat konusundada yardımcı oldu sağolsun, hiç kırmadı beni, şuan yeni dudaklarımla çok daha mutluyum iyikide yaptırmışım ve Tayfun beyle tanışmışım diyorum. Dolgu ve botoks düşünen herkese tavsiye ederim.
Gözde Soykal